Meditera med Mindfully för att stärka din mentala hälsa

Från tidig ålder har vi fått lära oss att vi kan och bör träna oss fysiskt. Men många av oss har inte fått lära sig att det även går att träna sig mentalt, genom meditation. En studie från Harvard University som gjordes 2010 visade att vi är frånvarande 47 % av vår vakna tid. Samma studie visade också att när vi är distraherade i tankar – alltså när vi tänker på något annat än det vi gör är vi också mindre lyckliga. Det här gällde alla aktiviteter, även de vi tycker är tråkiga. När vi tänker tillbaka på vårt livs bästa stunder kan vi se att de har en sak gemensamt, vi var helt närvarande utan tankar på framtiden eller det förflutna. Men närvaro är inte beroende av vad vi gör, utan det är en färdighet som vi kan öva upp.

 

Vetenskapen om meditation och mindfulness har växt lavinartat de senaste åren och resultaten visar att vi kan minska stress, stärka förmågan att hantera känslor, öka fokus, medkänsla och empati och till och med stärka hjärnans kretsar för lycka med hjälp av meditation. Precis som att vi kan få bättre kondition genom att springa har vetenskapen idag bekräftat att vi kan vi blir mer närvarande och stärka vår mentala hälsa genom att meditera.

Fördelar med att meditera digitalt

Med den svenska meditationsappen Mindfully kan du meditera när och var som helst och den passar både dig som vill lära dig meditera och dig som vill utveckla din praktik. För många är det som svårast att hitta tid till att meditera, men i Mindfully har du tillgång till över 200 guidade meditationer på svenska som passar oavsett om du får lite tid över när barnen har somnat eller om du bara har tre minuter över mellan dina digitala möten. Förutom tillgängligheten så finns det fler fördelar med att meditera med en meditationsapp – det är både enklare att komma igång och testa och sen att bibehålla vanan. Du behöver inte åka iväg till en yogastudio, eller ens ha en yogamatta hemma, det går alldeles utmärkt att meditera sittandes på en stol eller i soffan. Om du går på fysiska klasser är en meditationsapp ett bra komplement.

 

Axel Wennhall som är medgrundare och en av meditationslärarna i Mindfully ger här tre tips för dig som vill börja att meditera:

 

Meditation handlar inte om att sluta tänka, utan att bli mer medveten om när vi faktiskt tänker. Många tror att de misslyckas när har många tankar, men det är precis tvärtom. Varje gång du blir medveten om en tanke så gör du precis rätt.

 

Den bästa meditationen är den som blir av. Forskning har visat att så lite som tre minuters regelbunden meditation verkar ge positiva resultat för vår mentala hälsa. Sänk tröskeln och börja litet.

 

Var snäll mot dig själv. Istället för att bli frustrerad för att tankarna vandrar iväg, se det istället som att du gör en mental repetition varje gång du börjar om. I samma ögonblick som du märker att du har varit distraherad så är du också återigen närvarande.