Fåglarna sjunger, solen skiner och tussilagon står i blom. Påsken står för dörren och med det en helg som för många innebär lite extra mat och godsaker. Har man känslig mage eller IBS kan detta sluta i att magen, lagom till annandagen, antagit formen av en ballong. Men, med smarta val kan även du med känslig mage klara dig igenom påsken. Här kommer våra bästa tips.

Planera, planera, planera. Det må vara att slå in öppna dörrar, men faktum är att planering för de flesta är nyckeln till att lyckas både i att äta hälsosamt och att hålla magen i schack. Se över vad du vill ha med på påskbuffén och se till att det finns magvänliga alternativ. Skriv en lista och handla i lugn och ro. Ska du bort över påsk? Ta med dig basvaror som du vet att du mår bra av och enkelt kan lägga till påskbuffén. Att till exempel göra ett glutenfritt fröknäcke och ta med är dessutom en riktigt fin ge-bort-present!

Fokusera hellre på närvaron av, än frånvaron av livsmedel. Det blir lätt att fokusera på förbud och “ta bort” när man har en känslig mage. Ett tråkigt synsätt som lätt kan påverka motivationen att äta magvänligt. Tänk istället på vad du faktiskt kan äta. Lax, sill, ägg, räkor och potatis är alla livsmedel som är snälla mot magen och som passar bra på påskbuffén. Och glöm inte att göra plats för det gröna: gör en grönkålssallad med valnötter och torkade tranbär så förgylls buffén både med näring och vacker färg.

Se upp med läsk och alkohol. Både påskmust och påsköl innehåller kolsyra som kan få magen att bubbla extra mycket och bilda gaser. Låt drycken “bubbla ur” lite innan du dricker så blir den bättre. Förutom kolsyran så kan alkoholen också störa tarmarnas känsliga slemhinnor. Allt beror ju dock självklart på mängden, så välj dina tillfällen och njut när du väl dricker!

Den viktiga återhämtningen. Det är lätt att hamna i måsten och borden även under storhelger, men glöm inte att ge dig själv tid och utrymme för återhämtning. Magen behöver lugn och ro, inte bara när du äter, utan även i vardagen. Genom att se till att ta det lugnt under ledigheten, sänka tempot och vila, kan vi lova att det är mindre risk att magen börjar strejka.

Kickstarta våren med en lugn mage

Att få ordning på magen handlar inte bara om några korta tips inför en storhelg, utan om en livsstilsförändring, så att du lär dig vad som passar just dig. Hos oss på Belly Balance har vi ett erbjudande för dig som vill kickstarta våren med en lugnare och gladare mage. I erbjudandet ingår 2 st telefonkonsultationer med en legitimerad dietist samt hela 3 månaders fri användning av appen Belly Balance som innehåller alla verktyg och hjälpmedel du behöver för en lugnare och gladare mage. För dig som har ditt friskvårdsbidrag i Wellnet – ta del av erbjudandet här.